Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Stichting WIN-WIN

'WINNEN DOOR SAMENWERKING'

Blog

Blog

Jacco Eltingh (22-04-2016)

Posted on April 22, 2016 at 10:25 AMDe samenwerking in de sport is de laatste jaren iets verbeterd volgens Jacco Eltingh (ex-tennisprof). Mooi voorbeeld hiervan is de Gelderse Sportfederatie die verbindingen legt tussen verschillende partijen binnen de sport. Er wordt echter nog te veel gepraat over het belang van sport in de maatschappij zonder dat er concreet meer geld richting de sport gaat. Bovendien wordt er nog te weinig kennis gedeeld en wordt het wiel nog te vaak opnieuw uitgevonden.


Taal

Het grootste probleem zit in de structuur en de verdeling van het geld hierbinnen. Ook is het verschil in kennis en vaardigheden tussen sportorganisaties en andere organisaties nog te groot: sportorganisaties hebben weinig kennis over bijv. de zorgsector en zorginstellingen spreken de taal van de sport niet. Daar komt bij dat het organiseren van sportactivtieiten over het algemeen geen winstgevende activtieit is (geen verdienmodel) en men sterk afhankelijk is van de ureninzet van een aantal professionals en vooral van de inzet van vrijwilligers.


Duidelijkheid

Daarnaast bestaan er veel partijen die zich op verschillende niveaus bezig houden met sport: NOC*NSF, bonden, sportservices, verenigingen, rijksoverheid, provincies, gemeenten. En het is niet altijd duidelijk wie waarvoor precies verantwoordelijk is. De provincie Gelderland pakt wel duidelijk haar aanjaagfunctie op waardoor het duidelijk is dat 'wie betaalt, bepaalt'. Zij faciliteren, brengen mensen bij elkaar, delen/halen kennis, organiseren sportbeurzen, betrekken de zakelijke markt, organiseren site-events bij grote evenementen, kijken naar het effect van sport op toerisme en hebben 6 kernsporten benoemd. Bij Sportservice Amsterdam zijn ze ook erg fanatiek, maar zij lopen weer het gevaar dat ze te ver voorop gaan lopen. Het zou beter zijn als zij hun sportprogramma bijv. zouden kunnen delen met Rotterdam.


Professionalisering

Tennisevents (het bedrijf van Jacco) denkt ook regelmatig mee over hoe sportstimuleringsprojecten goed kunnen worden uitgedacht waardoor er één goed doorlopend traject ontstaat ('custumer journey') waarbij de tevredenheid van de deelnemers tot en met een langdurig lidmaatschap bij een vereniging wordt gemeten, in de juiste volgorde uitgezet. Daarbij is het opzetten van een goede database essentieel. Daarnaast werkt Tennisevents bij het organiseren van tennisevenementen voor de KNLTB veel samen met Menzis vanuit Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Dit biedt grote kansen omdat een bedrijf zakelijke doelstellingen hanteert en een andere cultuur inbrengt in de sportwereld. Zo zou iedere bond bijv. ook een 'hoofdsponsor' (partner) aan zich moeten verbinden: niet (alleen) vanwege het geld, maar ook vanwege de kennis en het bereik dat een bedrijf kan bieden bij het professionaliseren van de organisatie binnen de bond.


Buiten kaders

Binnen het tennis is ook een verbetering waar te nemen als het gaat om samenwerking binnen de sport. Zo heeft Alex Reijnders (voormalig coach van Jacco) een aantal tennisscholen opgezet met een kwaliteitskeurmerk. Alleen worden de veranderingen binnen het tennis nog steeds binnen de bestaande structuur vorm gegeven waardoor er niet écht wezenlijk iets verandert. Jacco probeert dat zelf anders te doen door bijv. in het kader van de AFAS Tennis Classis veel samen te werken met het bedrijf AFAS en veel af te kijken bij dit bedrijf als het gaat om het opzetten van een organisatie. Daarnaast helpt het als meer mensen in verenigingen buiten hun eigen kaders zouden kijken en bijv. op bezoek gaan bij andere commissies, andere verenigingen etc. (zie bijv. het TV-programma 'Undercover Boss'). Dit is echter niet gebruikelijk in de sportwereld.


Stichting

Als het gaat om Stichting WIN-WIN adviseert Jacco om aan te haken bij bestaande structuren en organisaties zodat de stichting niet gewoon weer de zoveelste nieuwe organisatie binnen de sport wordt en bijv. alleen een aantal bijeenkomsten per jaar organiseert. Bepaal op welk 'level' (verenigingen, sportbedrijven, bonden, landelijk) je wilt opereren en ga vervolgens op zoek naar je stakeholders. Wees daarnaast transparant en duidelijk over je verdienmodel, intenties etc. zodat mensen niet gaan twijfelen over je oprechtheid en om vooroordelen te voorkomen. Hiermee wek je vertrouwen, wat weer essentieel is om zélf te kunnen gaan samenwerken met andere partijen. Vertrouwen wekken en je kwetsbaar opstellen zijn namelijk twee van de kernwaarden als het gaat om succesvol samenwerken.


Categories: Gesprekken

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

3942 Comments

Reply Zofran Deri
8:32 PM on October 14, 2022 
macrobid medication macrobid 50mg without prescription macrobid without a prescription
Reply Wesleycopy
9:55 PM on October 16, 2022 
Reply Terbinafine Deri
2:17 PM on October 17, 2022 
wellbutrin 300 mg online wellbutrin over the counter wellbutrin 300mg united kingdom
Reply MarcoTop
1:44 PM on October 19, 2022 
Prestito 45000 euro
Reply Coreg Deri
3:02 AM on October 20, 2022 
luvox 50 mg price where can i buy luvox 50mg luvox 100 mg without prescription
Reply KobeTop
8:51 AM on October 22, 2022 
ShirtFritz.de
Reply Reglan Deri
4:28 PM on October 22, 2022 
cephalexin 500mg no prescription cephalexin 500mg cost order cephalexin
Reply JadenTop
3:59 PM on October 24, 2022 
pikavippi lainaa 3000 euroa
Reply Cefuroxime Deri
1:13 AM on October 25, 2022 
spironolactone pills spironolactone 100mg online pharmacyspironolactone generic cheapest spironolactone
Reply Kamdengaft
4:52 PM on October 26, 2022 
Sportverein Hahn Studio
Reply Celebrex Deri
8:06 AM on October 27, 2022 
depakote 250 mg united states depakote tablet depakote generic
Reply Russellsr
7:37 PM on October 28, 2022 
Billigste lan pa 300000 kr
Reply Celebrex Deri
8:28 AM on October 29, 2022 
cost of propranolol propranolol 10 mg nzpropranolol united states propranolol usa
Reply Allegra Deri
5:30 AM on October 31, 2022 
spiriva without a doctor prescription how to buy spiriva 9mcg order spiriva 9mcg
Reply LoganTaf
6:08 AM on October 31, 2022 
DNAT RADIO FLOHMARKT
Reply Warfarin Deri
3:07 AM on November 2, 2022 
cheap compazine 5mg compazine over the counter order compazine
Reply CarlosGoft
6:02 AM on November 2, 2022 
lana 35000 kronor
Reply Verapamil Deri
12:48 AM on November 4, 2022 
cheap compazine compazine 5 mg uk compazine pills
Reply Martinmany
12:46 PM on November 6, 2022 
lan 10 000 kr
Reply Strattera Deri
4:05 PM on November 6, 2022 
differin g for sale differin 15g for sale differin g usa